ДЕНИМ УИКЕНД  се връща в Плолвдив със второто си издание,

...
ДЕНИМ УИКЕНД  се връща в Плолвдив със второто си издание,
Коментари Харесай

Деним уикенд се връща в Пловдив с фотоизложба

ДЕНИМ УИКЕНД  се връща в Плолвдив със второто си издание, за ни придвижи обратно в историята на обичаните ни дънки, трансформирали се в знак на XX век. През уикенда, на ул. " Железарска " 10  Борис Семерджиев ще покаже фотоизложба на действителни дънкови модели от персоналната си сбирка. Моделите не са инцидентни, а такива, които са се трансформирали във безконечни икони на стилната промишленост.
Прочетете още
Семерджиев е създател и на първата българска книга за деним. Фотоизложбата е озаглавена „ Деним 150 ” и демонстрира дънковата просвета по забавен и вълнуващ метод. 

Официалната история на денима към този момент е на  151 години.  Ако се ориентираме по лейбъла Levi Strauss, на който дълго време написа „ Since 1850 ”, производството им стартира преди 150 години, през 1850 година. През 1950-а компанията Levi Strauss & Co тържествено отбелязва 100-годишнината си в Сан Франциско, където е учредена. Леви Шраус, емигрирал през 1847 година със фамилията си в Ню Йорк от Бавария, основава своята компания в Дивия Запад през 1853 година, с цел да продава на локалните златотърсачи здрави дочени панталони.

След малко повече от 20 години – през 1871 година – Щраус обединил напъните си с шивача Джейкъб Дейвис. През 1873 година, датата която се смята за същинската година на раждането на джинсите, двамата патентоват нов тип панталони с медни нитове, чието предопределение било да укрепят слабите места.

Днес считаме, че джинси са всички панталони, ушити от джинсова материя, само че в действителност самият плат бил патентован доста преди този момент. Патентованите джинси се отличават от елементарните чифтове точно с двойните си шевове и нитовете на джобовете.

Колкото до джинсовия плат, той се появил в северната част на Италия, откривателите допускат, че думата „ jeans ” („ джинси ”) произлиза от френското наименование на италианския град Генуа, Gênes. Именно в него се произвеждал памучен плат (със приблизително качество и рационална цена), от който шиели облекла за служащи от разнообразни специалности, в това число за моряци.

Подобна памучна материя изработвали и във френския град Ним, по тази причина името на плата, от който се шият днешните джинси –  деним – произлиза от френското „ De Nîmes ”, т.е. от Ним. Той  се смятал за по-плътен и по-качествен от генуезкия.

И двете материи, били боядисвани в мрачен цвят с багра, получена от багрилото индиго, растящо в Индия, известно още от ХVI век. През XVII в. се загатва за компактен наследник плат във Англия, от който се шиели облекла за най-бедните.

Класическият си тип с пет джоба джинсите получават през 1901 година, когато Леви Щраус взема решение да достави модел №501 със заден ляв джоб. Днес съвсем всеки човек в света има в дрешника си най-малко 1 чифт дънки. 

 
 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР